Miksi varsana koettu kipu on erityisen haitallista?

Kirjoittanut: ELT Ann-Helena Hokkanen. 
Kipu rasittaa elimistöä, kuluttaa voimavaroja, aiheuttaa negatiivisia tunteita sekä heikentää hyvinvointia olipa kipua kokeva hevonen minkä ikäinen tahansa. On kuitenkin monta syytä siihen, miksi kipu on erityisen haitallista varsoille.

Tiedämme, että kipu rasittaa elimistöä ja kuluttaa varsan voimavaroja aikana, jolloin nuoren elimistön on sopeuduttava moneen erilaiseen asiaan ja vastattava lukuisiin haasteisiin. Kivun aiheuttama kuormitus häiritsee siksi varsan kasvua ja kehitystä. Ja siksi kipu on sitä haitallisempaa, mitä nuorempana varsa sitä joutuu kokemaan.


Kuva: Kipu on sitä vahingollisempaa, mitä nuorempana varsa joutuu sitä kokemaan. 

Lisäksi varsan aivot eivät vielä ole oppineet kivusta. Näin niiden on suhtauduttava kaikkeen kipuun kuin se olisi hengenvaarallista. Siksi kipu voi aiheuttaa varsojen elimistössä suuremman reaktion kuin varttuneemmilla lajitovereilla. 

Kipu myös häiritsee varsan unta, aiheuttaa negatiivisia tunteita ja voi vaikeuttaa oppimista. Riittävä uni on erityisesti varsoille elintärkeää, sillä ilman unta sairastuu ja kasvuun tarvittavaa kasvuhormonia erittyy eniten vilkeunen aikana. Myös puolustusjoukkojen tehokkaaseen toimintaan tarvitaan laadukasta unta. Samoin hankaluudet oppimisessa ja esimerkiksi sosiaalisissa suhteissa kuormittavat kasvavaa ja kehittyvää elimistöä usein enemmän kuin varttuneempaa. Erityisen vaikea tilanne on pitkään jatkuvan kivun kanssa, sillä varsa ei pysty sopeutumaan kauan jatkuvasta kivusta johtuvaan pitkäaikaiseen kuormitukseen, josta ei pääse eroon.


Kuva: Hyvä uni turvaa varsan kasvua ja kehitystä. Kipu häiritsee unta ja on näin haitallista.

Varsana koettu kipu voi myös muuttaa pysyvästi sitä, miten hevosen elimistö reagoi kipuun aikuisena. Vaikka asiaa on tutkittu hevosilla vasta vähän, käytännön kokemukset kertovat esimerkiksi hevosista, joilla on ollut vaikea syntymä ja jotka ovat pienestä pitäen reagoineet kivuliaisiin asioihin, kuten rokotuksiin, hyvin voimakkaasti. Lampailla asiaa on jo tutkittukin ja elämän ensimmäisellä viikolla suoritetun hännäntypistyksen todettiin johtavan siihen, että aikanaan aikuisena uuhet kokivat voimakkaampaa synnytyskipua kuin ne uuhet, jotka eivät olleet joutuneet kokemaan kipua vastasyntyneenä. Lisäksi ihmisillä on havaittu vastasyntyneenä koetun voimakkaan kivun kaksinkertaistavan potilaan riskin sairastua pitkään jatkuvaan kipuun myöhemmin kasvettuaan aikuiseksi.

On siis monta erinomaisen tärkeää ja hyvää syytä ennaltaehkäistä varsan kokemaa kipua aina kun mahdollista. Lisäksi meidän täytyy pystyä tarvittaessa lievittämään sairastuneen varsan kokemaa kipua tehokkaasti. Tämä on kuitenkin usein hyvin hankalaa, etenkin jos sairastunut varsa on vastasyntynyt. Onneksi varsojen kokeman kivun tunnistamista ja lievittämistä tutkitaan koko ajan enemmän.