Mitä väliä sillä on?

Mitä väliä sillä on?

Kirjoittanut hevosten kouluttaja ja kuntouttaja Mervi Pakola. Kuvat Tarja Kivirinta.

 

Mitä väliä on sillä, että olemme keksineet erilaisia selityksiä hevosen käytökselle, joka todellisuudessa onkin kipukäytöstä. Kun emme ole ymmärtäneet käytöksen kertovan hevosen kivusta, sille on keksitty muita selityksiä.

Milloin syynä on suku, milloin sukupuoli, joskus taas sää tai joku muu kiva selitys. Joskus taas syyllistetään omistajaa.

Totta toki onkin, että usein opittavaa riittää meillä hevosen omistajillakin. Käsittelyllä ja koulutuksella on iso merkitys. Kun on hyvä opettamaan hevoselle asioita, johdonmukainen ja selkeä tekemisissään, on hevosenkin helppo ymmärtää, mitä siltä toivotaan. Silloin myös kipukäytös on helpompaa huomata, koska se tulee ilmi siinä, että ne fiksut koulutuskeinot, jotka yleensä toimivat, eivät sitten toimikaan. Jos asia, jota hevoselle yritetään opettaa, tuottaa kipua, voi kehitys olla todella hidasta tai sitä ei tule lainkaan.

Kipeä hevonen oppii muutenkin huonommin, koska sillä on jatkuvasti tervettä hevosta enemmän stressiä.

On tietysti myös eroja sukupuolten välillä, mutta pitäisi oppia erottamaan, mikä on se oikea ero ja mikä on kipukäytöstä. Esimerkiksi aggressiivinen tai kiukkuinen käytös on usein kipukäytöstä sukupuolesta riippumatta.

Ei ole olemassa muuten vaan vaikkapa luonteensa vuoksi kiukkuisia tammoja. Vaikka olisivatkin punaisia.

Minulla on muuten ollut punainen tamma. Se ei ollut edes kipeänä koskaan kiukkuinen. Minulla on ollut useita tammoja, eikä yksikään niistä ole ollut kiukkuinen. Olen kyllä tavannut monta kiukkuista hevosta eri sukupuolista. Näistä monelta onkin sitten todettu jonkinlainen kipua aiheuttava ongelma.

Mitä väliä selitysten keksimisellä sitten on ja, miksi minä teen usein someen päivityksiä, jossa murran näitä myyttejä?

Sillä on erittäin iso merkitys. Sillä on se merkitys, että leimatessamme tammat kiukkuisiksi, emme auta niitä kivussa, josta ne yrittävät kertoa. Tai sanoessamme oreja arvaamattomiksi ja vaikeiksi, emme ymmärrä, että sellainen ori on todennäköisesti kipeä.

Silloin, kun kipukäytöstä luullaan joksikin muuksi kuin kivuksi, apu jää hevoselta saamatta.

Tällainen hevonen voi olla vuosia kipeä. Sitten voidaan sanoa, että ”se on aina ollut sellainen”. Mikä on todella surullinen lause. Se, kun kertoo siitä, että hevonen, joka kipu käyttäytyy ja on ”aina” ollut sellainen, on ollut pitkään kipeä.

Olen tavannut paljon hevosia, jotka ovat olleet vuosia kipeitä. Minulla on ollut itsellänikin sellaisia. Jotta voisimme välttää tällaiset tilanteet, on tärkeää oppia tunnistamaan hevosen kipua. Helppoa se ei aina ole, mutta tämä sivusto on perustettu tavoitteena levittää tietoa hevosen kivusta, jotta kipeät hevoset saisivat apua aiemmin ja alkaisimme ymmärtää hevosiamme paremmin.

Sillä on siis niinkin iso väli, että saako hevonen apua kipuun vai eikö.

Takaisin blogiin