Hevosen hammassärky

Hevosen hammassärky

Kirjottanut Elt Ann-Helena Hokkanen. 

Hampaiden sairaudet ovat yleisiä kivun aiheuttajia hevosilla. Useat erilaiset käyttäytymisen muutokset voivat viitata hevosen kokemaan hammassärkyyn.
Erityisesti muutokset syömiskäyttäytymisessä sekä hevosen suhtautumisessa kuolaimeen kielivät usein kivusta suussa. Suomalaisessa tutkimuksessa verrattiin eläinlääkärin suorittaman hammastutkimuksen tuloksia omistajan raportoimaan hevosen käyttäytymiseen.


Tutkijat totesivat, että hevosilla ja poneilla, joilla löydettiin ainakin yksi mahdollisesti kivulias muutos poskihampaissa, esiintyi enemmän kivusta kertovaa käyttäytymistä kuin eläimillä, joiden hampaista ei löytynyt mahdollisesti kivuliaita muutoksia.

Hammassärkyä poteva hevonen tai poni voi:

  • käännellä päätään syödessään,
  • siirrellä heinää suussaan,
  • pitää taukoja syödessään
  • pudotella heinää suustaan
  • pestä heinää vedessä
  • vältellä kylmän veden juomista
  • vastustella kuolaimen laittamista
  • aukoa suutaan ja ravistella päätään kuolaimen kanssa
  • arastella päähänsä koskettamista

Kivusta kertovien muutosten selkeys ja lukumäärä eläimen käyttäytymisessä ovat aina yksilöllisiä, sillä kipukokemukseen ja sen voimakkuuteen vaikuttavat monet erilaiset tekijät. Joillain hevosilla ja poneilla kipu hampaassa aiheutti lukuisia erilaisia käyttäytymisen muutoksia, kun taas joillain hammasongelmiin liittyi vain vähäisiä muutoksia erityisesti syömiskäyttäytymisessä.

 


Onkin tärkeää säännöllisesti pysähtyä tarkkailemaan hoidossaan olevan hevosen syömistä, jotta muutokset olisi helpompi havaita. Tutkijat havaitsivat myös, että ponien ja islanninhevosten hammaskivusta kertova käyttäytyminen on usein vaivihkaisempaa kuin hevosten. Siksi ponien mahdollisiin hammasongelmiin liittyviin pieniinkin käyttäytymisen muutoksiin tulee suhtautua vakavasti.


Hevosen suu ja hampaat täytyy tutkia eläinlääkärin toimesta säännöllisesti. Noudata siksi aina oman eläinlääkärisi antamia ohjeita sopivasta tarkastusvälistä. 


Viite: Laukkanen T, Karma L, Virtala AM, Mykkänen A, Pehkonen J, Rossi H, Tuomola K, Raekallio M. Behavioral Signs Associated With Equine Cheek Tooth Findings. J Equine Vet Sci. 2023 Feb;121:104198. doi: 10.1016/j.jevs.2022.104198. Epub 2022 Dec 23. PMID: 36566909. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36566909/  


Takaisin blogiin